RAILWAY COTTAGE - PROCESS

To see more of the finished kitchen, scroll through here.

To see more of the finished kitchen, scroll through here.

Overview....

Our client's existing Ikea kitchen had put in twenty years of solid family service but was starting to look a bit sorry for itself. With their first child about to fly the nest, Claud and Scott were in the market for something more grown-up and design-y that would work well for entertaining.

Claud is a big fan of scandi lines and industrial finishes and wanted to incorporate some copper into the scheme (the company we used for the copper are fab, and one of our 'Makers' click here to read about them), as well as some encaustic tiles to remind her of her Portuguese roots.

The original kitchen images are below, it's interesting to see that even though the island unit is now significantly larger, it doesn't impose on the space. (Also the tiled shelve on the side of the copper island unit is a favourite detail!)

By swapping the upright fridge to under-counter fridge drawers in the island, we were able to ‘design out’ the awkward return at the far end of Claud’s run of units to make one generous, continuous sweep of worktop with plenty of maneuvering space in front of the island. Lots of pan drawers provided great storage so we could ditch the rather looming wall cupboards, and a vintage display case made a lovely textural foil to the minimalist cabinetry.

See our final images below of Clauds completed kitchen - we love the dark moody hues mixed with a bright and scandi inspired look.

We compiled a couple of options here as our client wanted to go down two different avenues of colour themes. Mood boards are a great way to get a feel for texture and colour.